Je zwemvijver

Verwarmen

Verwarmen

Al vroeg in het voorjaar of nog laat in de herfst zwemmen is natuurlijk heerlijk, maar kan in een onverwarmde zwemvijver wel even doorbijten zijn. Een oplossing is zwemvijver verwarming.

Of jouw zwemvijver bijverwarmd kan worden hangt af van het type zwemvijver. Over het verwarmen van zwemvijvers is veel onduidelijkheid. Dit komt vooral omdat de verschillende typen zwemvijvers door elkaar worden gehaald.

Zo is een natuurzwembad met veel doorstroming prima te verwarmen, maar een natuurlijke zwemvijver met minimale stroming veel lastiger. Om jouw natuurzwembad te verwarmen wordt één van de twee methodes gebruikt. Verwarmen kan door middel van een warmtepomp of door zonnecollectoren.

Zwemvijver verwarmen met een warmtepomp

Bij het verwarmen met een warmtepomp wordt vijverwater door een unit gepompt, die warmte uit de omgevingslucht gebruikt om het badwater te verwarmen. Deze warmtepomp verbruikt gemiddeld viermaal minder energie dan een klassieke zwembadverwarming. De pompen zijn modern, efficiënt en uitgerust met wifi-besturing. Zo kun je waar je ook bent de pomp bedienen vanaf je telefoon of computer.

Snoek-puur-groen-foto-1-1024x680
01c6bb9446f034e9a124e1ea3046f506c0a9fac0a8

Zwemvijver verwarmen met een zonneboiler

Naast de warmtepomp kun je je zwembad ook verwarmen met een zonneboiler met zonnecollectoren. Het water wordt dan door een speciaal ontworpen buizenstelsel gepompt, waar het verwarmt wordt door de zon. Met een regelunit kun je de temperatuur instellen, maar dat is wel afhankelijk van de zon.

Heb je een ruimte of dak in de buurt van je natuurzwembad dat vanaf ’s ochtends in de zon ligt, dan is deze manier van verwarmen ook een energievriendelijke oplossing.

Vanaf 2020 kun je een voorbeeld van het natuurzwembad met zonneboiler en zonnecollectoren zien in de modeltuin in Heerde. Het water wordt hier over het platte dak van het poolhouse gepompt om het water te verwarmen. Wil je meer weten over dit systeem? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging, zodat we je alles kunnen uitleggen.